Hakeminen

UCAS-haku Iso-Britannian yliopistoihin eroaa suomalaisesta yhteishausta muutamalla merkittävällä tavalla. Ensiksi tulee huomata Suomea aikaisempi taka-aikaraja, joka on jo tammikuussa seuraavana syksynä alkavia opintoja varten. Poikkeukset tästä säännöstä ovat Oxfordin ja Cambridgen yliopistot sekä kaikki lääketieteelliset koulutukset, joissa takaraja on edeltävän vuoden lokakuun 15. päivä. Näin ollen hakuun ja opinto-ohjelmiin kannattaa tutusta ajoissa välttyäkseen viime hetken paniikilta.

Toinen tärkeä ero on vaatimus motivaatiopuheen virkaa toimittavasta Personal Statementista (PS), joka on eittämättä tärkeä osa sisäänpääsyä. Noin 600 sanan mittainen kirjoitelma heijastaa hakijan kiinnostuksenkohteita ja aktiivisuutta. PS:n merkitys toki vaihtelee yliopistoittain ja aloittain, mutta nyrkkisääntönä voi pitää, että humanistissa aineissa sen painoarvo on suurempi kuin luonnontieteellisissä.

Suomesta poikkeavasti vain harvoihin hakukohteisiin vaaditaan pääsykoetta, joten ylioppilasarvosanojen paino on huomattavasti korkeampi. Mikäli haku on tapahtumassa lukion viimeisenä vuonna, tulee UCAS-lomakkeeseen myös sisällyttää ennustetut arvosanat, jotka saa konsultoimalla kunkin aineen opettajaa esim. lukiokurssien keskiarvon avulla.

Lisää hakuohjeita löytyy Usein Kysytyt Kysymykset -osiosta sekä tietysti ISO ry:n foorumilta.