Hakeminen

UCAS-haku Iso-Britannian yliopistoihin eroaa suomalaisesta yhteishausta muutamalla merkittävällä tavalla. Ensiksi tulee huomata Suomea aikaisempi taka-aikaraja, joka on jo tammikuussa seuraavana syksynä alkavia opintoja varten. Poikkeukset tästä säännöstä ovat Oxfordin ja Cambridgen yliopistot sekä kaikki lääketieteelliset koulutukset, joissa takaraja on edeltävän vuoden lokakuun 15. päivä. Näin ollen hakuun ja opinto-ohjelmiin kannattaa tutusta ajoissa välttyäkseen viime hetken paniikilta.

Toinen tärkeä ero on vaatimus motivaatiopuheen virkaa toimittavasta Personal Statementista (PS), joka on eittämättä tärkeä osa sisäänpääsyä. Noin 600 sanan mittainen kirjoitelma heijastaa hakijan kiinnostuksenkohteita ja aktiivisuutta. PS:n merkitys toki vaihtelee yliopistoittain ja aloittain, mutta nyrkkisääntönä voi pitää, että humanistissa aineissa sen painoarvo on suurempi kuin luonnontieteellisissä.

Suomesta poikkeavasti vain harvoihin hakukohteisiin vaaditaan pääsykoetta, joten ylioppilasarvosanojen paino on huomattavasti korkeampi. Mikäli haku on tapahtumassa lukion viimeisenä vuonna, tulee UCAS-lomakkeeseen myös sisällyttää ennustetut arvosanat, jotka saa konsultoimalla kunkin aineen opettajaa esim. lukiokurssien keskiarvon avulla.

Lisää hakuohjeita löytyy Usein Kysytyt Kysymykset -osiosta sekä tietysti ISO ry:n foorumilta.

Hakemisen tueksi kannattaa myös löytää henkilökohtainen mentori esimerkiksi Project Access Suomen kautta.

”Project Access on voittoa tavoittelematon hanke, joka tarjoaa ilmaista mentorointia ja tietoa kansainvälisten huippuyliopistojen hakuprosessiin. Kohdeyliopistomme ovat Britannian ja Yhdysvaltojen parhaita yliopistoja, joissa mentorimme ovat itse tällä hetkellä opsikelijoita. Hakuprosessin itse läpikäyneenä ja unelmayliopistossasi nyt opiskelevana mentorimme tukevat sinua, jotta pääsisit itse unelmayliopistoosi. Toimimme aktiivisesti 20 eri maassa, joten hakukokemusten kirjo on laaja ja voimme siten tukea juuri sinua sinun hakemuksesi kanssa.

Perinteisesti haku huippuyliopistoihin on epätasa-arvoinen kilpailu, joissa kalliit yksityiskoulut omaavat väistämättömän etuaseman. Project Access haastaa perinteisen asetelman, ja tarjoaa kaikille hakijoille sitä tukea ja apua, jota aiemmin tarjottiin vain eliitti-kouluissa. Idea perustuu laajaan verkostoon opiskelijoita ja alumneja, jotka antavat omaa aikaansa auttaakseen seuraavaa sukupolvea onnistumaan monimutkaisissa mutta palkitsevissa yliopistohauissa.”

Linkki : https://projectaccess.org/team-finland